Kopen

Het is verstandig een aantal zaken goed te overwegen voor u een paard koopt. Maak een eerlijke inschatting van uw capaciteiten, stel vast over welke faciliteiten u beschikt om een paard te houden en denk na over het doel waarvoor u het paard wilt gebruiken.

 

Aankoopregels

Het kopen van een paard verschilt niet veel van de aankoop van andere goeden. In de meeste landen is de wet gebaseerd op het principe caveat emptor: koper, wees op uw hoede! Een koper is in ons rechtsstelsel echter niet helemaal rechteloos. Zo moet de verkoper specifieke vragen naar waarheid beantwoorden en mag hij niet beweren dat een paard voor een bepaald doel geschikt is, terwijl hij weet dat dit niet het geval is. Een probleem is natuurlijk dat een paard een levend wezen is en dat zijn toekomstige gesteldheid dus onvoorspelbaar is. Een paard kan het bij de ene persoon heel goed doen en bij de andere niet. Goede ruiters weten de meeste paarden wel in de hand te houden en hebben daarom een grotere keuze bij het kopen. Omgekeerd is de beginnende of groene ruiter door zijn onervarenheid hierin meer beperkt.

 

Kosten

Bij de aankop van een paard spelen de kosten voor de meesten een grote rol. Verschillende factoren beïnvloeden de prijs:

  1. Bouw en uiterlijk
  2. Prestaties en/of staat van dienst
  3. Draagvermogen, indien van belang
  4. Leeftijd en manieren

De gezondheid van het paard behoort in dit rijtje niet thuis, want niemand zal een paard kopen, waarvan hij weet dat het niet gezond is. Wat leeftijd betreft geldt over het algemeen dat het een nog ongetraind twee- tot driejarig paard goedkoper zal zijn dan een vier- of vijfjarig getraind dier. Tot een jaar of acht neemt de waarde van een paard toe als alle andere factoren gelijk blijven. Daarna blijft de prijs gelijk tot het paard ongeveer 10 tot 11 jaar oud is en naarmate het ouder wordt, daalt het steeds sneller in waarde. Bij de manieren van het paard behoort ook zijn temperament en of het aan het paard stelt. Kan men zich er, bijvoorbeeld, onder normale omstandigheden veilig mee in het verkeer wagen en is het gemakkelijk te beslaan, te scheren en op stal te zetten? Als u een raspaard met een fraai uiterlijk en een perfecte bouw wenst te kopen, die al prijzen won op samengestelde wedstrijden, een jaar of zeven oud is, zich onberispelijk gedraagt en tijdens een dag jagen met gemak een gewicht van 90 kg kan dragen, kunt u op een fors prijskaartje rekenen.

 

Waar koopt u een paard?

Veel paarden worden op openbare verkopingen en op veilingen, die door veilingmeesters met een goede naam worden georganiseerd, verkocht; de koper wordt goed beschermd door de 'verkoopvoorwaarden', die men uiteraardwel van tevoren grondig moet bestuderen. Het is echter maar de vraagof dit de juiste gelegenheden zijn voor de beginneling om te kopen. Het zal vaak niet mogelijk zijn het paard zo grondig te onderzoeken en uit te proberen zoals wenselijk is. Een andere mogelijkheid is van een paardenhandelaar te kopen.Hij zal u zeker toestaan het paard te berijden en toe te kijken als het paard bereden wordt, waarbij men ruim de tijd heeft om te zien hoe met het paard wordt omgegaan en om vragen te stellen. Een gerenommeerde paardenhandelaar is een zakenman en zal de klant tevreden willen stellen. Hij zal dus niet zo gauw proberen een paard te verkopen dat ongeschikt is. Ten slotte kunt u ook bij een particulier kopen. hiervoor gelden de normale wteen van koop en verkoop. Men moet er niet zonder meer van uitgaan dat kopen bij een particulier het betrouwbaarst is.

 

Hoe koopt u een paard?

Als u een afspraak heeft gemaakt om naar een paard te gaan kijken dat te koop is, is het belangrijk dat u een vriend meeneemt. Als uw vriend kennis van zaken heeft, is dat des te beter. Zijn eerste taak is echter getuige te zijn bij de koop, voor het geval dat er meningsverschillen betreffende de koop ontstaan. Vertel eerst aan de verkoper waarvoor u het paard wilt gebruiken. het is niet onredelijk om hem een soort mondelinge of schriftelijke garantie te vragen dat het paard naar zijn beste weten gezond is. In alle opzichten gemakkelijk bereden kan worden, geen stalondeugden heeft en voldoet aan de door u gestelde eisen. De verkoper hoeft de garantie niet te geven, maar als hij weigert, kunt u uw eigen conclusies trekken en maar beter op zoek gaan naar een ander paard. Stel specifieke vragen over de prestaties van het paard, zijn vervoerbaarheid, het beslaan ervan enzovoort. De laatste algemene vraag behoort te zijn of het paard streken of gebreken heeft die u moet weten. Als u dan nog geïnteresseerd bent, moet u het paard laten voorbrengen, zodat u de gangen kunt zien en een algemen indruk kunt krijgen. Als het paardopgetuigd is, dient u te letten op de wijze waarop het bit is aangebracht. Voordat u het paard berijdt, zou u de verkoper het moeten berijden om te kunnen zien hoe het paard zich met een bekende gedraagt. Als u het paard graag wilt kopen nadat u er zelf op gereden heeft, stel het doorgaan van de koop dan afhankelijk van een veterinair rapport en laat uw eigen dierenarts het onderzoek doen. Opgemerkt moet worden dat het rapport van de dierenarts geen garantie voor de gezondheid kan geven - het is slechts de menig van iemand die op dit gebied geacht wordt deskundig te zijn.

 

Veterinair onderzoek

Voordat je een paard koopt is het handig om voor de koop een aantal dingen te controleren.Laat dit doen door uw eigen dierenarts. De arts zal grondig doorzoeken hoe het met de gezondheid van het dier gaat.

Er zijn drie belangrijke dingen die de dierenarts waarschijnlijk na zal kijken:

Hij kijkt naar de actie die in het paard zit. Hij laat dit doen op een verhard stuk weg, zodat hij kan kijken of het dier kreupel is of niet. Dit is moeilijk te doen op een onverhard stuk weg of in de bak, omdat de hoeven dan verder doorzakken, waardoor het paard gewoon lijkt te lopen.

 

 

Ook zal hij kijken naar de ogen. Zo kan hij zien of het paard een bepaalde afwijking heeft, waardoor het paard minder goed zal presteren.

 

 

Als laatste kijkt hij naar de hoefbevangenheid. Hij kijkt naar mogelijke ziekten of misvorming.

 

 

 

 

 

Meenemen van het paard

Als het paard gekocht is, moet het mee naar zijn nieuwe thuis en moet het wennen aan zijn nieuwe omgeving. Van belang is dat hetpaard de eerste ervaringen met zijn nieuwe eigenaren als plezierig ervaart. Het is van belang dat geen moeite wordt gespaard om de kans zo klein mogelijk te maken dat het paard zenuwachtig wordt.

 

VOORBEREIDINGEN

Maak de stal klaar voordat het paard komt. Leg het bed en vul een hooinet of de voerbak. Het is aan te raden het paard beschermende reisschoenen en een staartbandage te geven voor het geval het zijn onderbenen stoot of met zijn staart tegen de box schuurt. Enkele praktische verzorgsmaatregelen verzekeren u van een  probleemloos transport.

 

INLADEN

Neem ruim de tijd voor het inladen. Het paard kan wat wantrouwig staan tegenover een vreemde box en u moet het dus geruststellen, maar tegelijkertijd doortastend en vol vertrouwen optreden.

 

 

STALLEN

Als u eenmaal thuis bent, zet u het paard in zijn stal en geeft u het de gelegenheid te wennen, voordat u het voert. Door het nieuwe paard te poetsten en zijn vacht te controleren, stelt u het gerust en zal het zich al snel thuis voelen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen